Безплатна регистрация

Публикации

3 начина за използване на социалните мрежи в SEO - трета част

Много от Вас са отбелязали нарастващата роля на социалните мрежи за оптимизацията на сайтове за търсачките. В същото време, ако не бъдат използвани правилно, те могат да се превърнат в огромни черни дупки, които да „изсмучат“ от сайта Ви взаимодействието с клиентите. Така че създаването на фен-страница във Facebook с надеждата това да подобри посещаемостта на сайта Ви няма да е достатъчно.

 

Вижте: 3 начина за използване на социалните мрежи в SEO - втора част


Скриптове (Widget)


Widget е малък скрипт, който потребителите могат да добавят на своите сайтове, за да предоставят някои полезни функционалности за своите потребители. Например някои сайтове предлагат widget-калкулатор за данъци, който може да е полезна добавка за един блог, посветен на личните финанси. Понеже тези скриптове включват линк към първоначалния сайт, той от своя страна извлича ползи от гледна точка на SEO.

Дълго време се смяташе, че тези скриптове не могат да бъдат използвани с цел оптимизация за търсачките. От друга страна има множество случаи на компании, публикували такива скриптове, на които в крайна сметка са наложени огромни санкции от страна на Google. Въпреки че във всеки един от тези случаи, изглежда, разработчиците просто са били нехайни или недостатъчно компетентни.

Тези скриптове сами по себе си не са нещо лошо. Ще пропуснем техническите подробности за това кое търсачките определят като спорна практика, това можете да проучите и сами. Има множество добри и лоши примери за подобни скриптове. Основното правило е всъщност да се предоставят услуги, които наистина ще са от полза за Вашите потребители. Ако Вашият скрипт може да улесни живота им по някакъв начин и напълно открито посочите как той ще действа и ще изглежда на техния сайт, тогава поставянето на линк обратно към Вашата страница не би било прието като спам.

Тези скриптове могат да извършват най-различни функции. Какви скриптове ще използвате и как ще ги прилагате, зависи от типа на Вашия бизнес и от проблемите на потребителите, които се опитвате да разрешите. Въпреки това има няколко ключови елемента, които всеки widget трябва да притежава:

  • Скриптът трябва да е колкото може по-статичен след като се публикува на страницата на потребителя. Разбира се, че той може да съдържа и много динамични елементи, но се препоръчва той да включва секции, съдържащи линк и други SEO-елементи, под формата на статичен HTML.
  • Скриптът трябва да съдържа богат на ключови думи текст на линка (anchor text), който да води към най-релевантната страница относно конкретната тема.
  • Винаги показвайте на потребителите си превю на това как скриптът ще изглежда, след като се включи в тяхната страница, включително и текста на линковете, водещи към Вашия сайт. Потребителите трябва да са напълно наясно, че добавят инструмент, който включва и маркетингов текст.


Ако следвате тези три правила, можете да бъдете напълно сигурни, че Вашият скрипт няма да предизвика недоволство и че няма да бъдете наказани от Google.

Уверете се, че линковете в скриптовете водят директно към най-релевантните страници на Вашия сайт. Ако това всъщност не е най-посещаваната страница на Вашия сайт, не се притеснявайте. Съдържанието което е с по-голяма дълбочина има много по-добър шанс да спечели значителна популярност чрез външни линкове, отколкото основният домейн. Ако това се случи, можете да пренасочите част от тези посещения към други части на сайта чрез вътрешни линкове.

Оптимизацията за търсачките не е спам!


Има много уеб разработчици, които са на мнение, че SEO е нещо лошо, че е тъмна маркетингова магия, която превръща всичко в замърсяващ виртуалното пространство спам. Ако бъдем честни, част от този скептицизъм е основателен. Наистина, винаги ще има хора, които ще се опитват да прекрачат границата между полезното съдържание и спама; за които целта оправдава средствата. Независимо от това целта на тази статия е да покаже, че съществуват начини за нормално социално взаимодействие с вашите потребители, което в същото време да бъде от полза и за Вас от гледна точка на SEO.

Фокусирайте се върху създаването на висококачествено и уникално съдържание, което да помогне семантично да свържете сайта си с най-често използваните ключовите думи при търсене, и с Вашите маркетингови цели. За съжаление днес доброто съдържание не гарантира висока популярност. То се нуждае от малко „побутване“ в правилната посока, за да могат потребителите Ви колкото може по лесно да го откриват и от своя страна да въздействат положително върху Вашия ранг в търсачките.





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация