Безплатна регистрация

Публикации

Скриптът на Google Analytics и скоростта на зареждане на страниците

От години уеб мастърите са загрижени от факта, че скриптът на Google Analytics (известен като ga.js) забавя техните сайтове. А както знаем в интернет времето е пари. Съкращаването на времето за зареждане на страниците се превръща в един от основните фактори за възвращаемостта на инвестициите за Вашия сайт.

 

Предприетият наскоро от Google опит да ускори интернет с помощта на Caffeine и ъпдейтовете на алгоритмите поставят като приоритет  скоростта на зареждане на страниците при подобренията на кода на Analytics. Пуснатият през май асинхронен код е вече третата генерация скрипт на Google Analytics.

За да разберем повече за преимуществата на новия асинхронен код на Google в сравнение със стария ga.js, нека да разгледаме как те функционират. Също така ще разгледаме как да инсталирате новия код на Google Analytics.


Предишният код на Google Analytics: ga.js


Загрижеността на уеб мастърите за предишния код на Google Analytics бе оправдана – традиционният ga.js скрипт доказано забавя времето за зареждане на страниците. При работа той зареждаше доста голяма JavaScript-библиотека и докато тя не бъде изтеглена напълно, нищо друго не може да се случи на страницата. Потребителят не можеше да извърши никакво друго действие на страницата, докато библиотеката не бъде изтеглена докрай.

При стария код Google Analytics блокираше дори зареждането на самата страница и затова се препоръчваше поставянето на скрипта в най-долната част на HTML-кода, за да бъде последното нещо, което да се зареди при отварянето на нова страница.


Новият скрипт на Google Analytics е асинхронен


Новият асинхронен код на Google Analytics се възползва от модерната AJAX-функционалност на браузърите (AJAX – асинхронен JavaScript и XML, който позволява на скриптовете да се изпълняват независимо един от друг). Новият код вече не блокира извършването на други функции.

Това означава, че няма период на блокаж между момента, в който даден линк е натиснат, и момента, когато потребителят може да взаимодейства със заредената страница. Така че вече няма латентен период по време на изпълнение на кода.

За новия асинхронен код на Google, който излезе през май, се препоръчва скриптът да се поставя по-скоро в горната част на страницата. Асинхронното изпълнение на JavaScript-а в комбинация с препоръките за позициониране на кода намаляват неточностите, които даваше ga.js с около 5% според извършените от Google тестове.


Инсталиране на асинхронния код на Google Analytics


Подобряването на времето за зареждане на страниците е достатъчно основателна причина да предприемем преминаването от стария код към новия. За инсталиране на асинхронния скрипт на Google Analytics следвайте тези стъпки:

* Премахнете стария код от Вашия сайт, както и персонализациите;
* Инсталирайте новия код. Google препоръчват за повечето инсталации асинхронният код да бъде поставен в долната част на Head-секцията, точно преди тага;
* След това променете метода the _setAccount за Вашия Web property ID;
* Инсталирайте персонализациите отново с помощта на асинхронния синтаксис.

Това пък е новият скрипт на Google Analytics. За повече информация се обърнете към страниците на Google.



Напред с пълна скорост


Оптимизацията на скоростта на сайта вече не може да остава на заден план, а напротив тя трябва да се превърне в приоритет. Хората от Google имат мисия и общо взето, ако не сте с тях – сте против тях. С други думи, ако не желаете да бъдете част от инициативата на Google да направи интернета по-бърз за потребителите, в крайна сметка Вашият сайт може да не получи някои от облагите на Google.

Всеки възможен начин за подобряване скоростта на Вашия сайт е важен. Google официално посочиха, че скоростта за зареждане на страниците вече е един от факторите (които са общо над 200), влияещи върху ранга на сайта в търсачката. В допълнение към въвеждането на асинхронния код, изпробвайте някои от безплатните инструменти като например инструмента на Google – Page Speed, за да намалите латенцията на Вашия уеб сайт.

Съвет: Обръщайте голямо внимание на това, което казват от Google, не само в официалните си изявления, но също така и в случайните изказвания, описания на услуги, патенти, потенциални услуги и т.н. Научете се да дешифрирате неясния език на Google, което ще Ви помогне по-добре да разбирате в каква насока се развиват търсачките, за да подготвите Вашия сайт за бъдещите им изисквания.


Източник: bruceclay.com





Публикувано на 19.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация