Безплатна регистрация

Публикации

Пет неща, на които Facebook трябва да обърне внимание – втора част

Настоящата статия е написана от Орли Якуел, която е от израелски произход, и е редактор на Go2web20 – личен блог за Web2.0 технологии. Освен това тя е и съосновател на Go2web20.net – директория за Web2.0 приложения. Ето какво пише тя:

 

Вижте още: Пет неща, на които  Facebook трябва да обърне внимание – първа част

''....Бих искала да подчертая пет критични проблема,  на които  Facebook трябва да обърне внимание:



3. Facebook Places или локализационната услуга на Facebook


За да имате един свят, пълен с  възможности, от една страна е страхотно, но от друга -  доста объркващо. Почитател съм на Foursquare  и  Gowalla, а по-късно използвах и  Facebook Places. Но ако трябва да избирам чия локализационна услуга да избера, то тази на  Facebook ще е на последно място. Защо ли? Не мога да се свържа с Twitter.

Най-вероятно Facebook си мисли, че всичките ми приятели са там. Ако искам да  ги осведомя къде съм, то бих  искала да се разшири тази възможност, така че да е сигурно, че приятелите ми ще могат да видят моя статус и от други платформи. Все още не мога да проумея защо Facebook е толкова ограничен? Ако хората искат неприкосновеност на личния си живот, има опции, които позволяват избора й.  И какво ще стане, ако другите хора искат да споделят повече? Facebook трябва да им позволи – преди всичко това е ''социална'' мрежа, нали?


4. Съобщенията



Честно да си призная, не мога се адаптирам към новата платформа на Facebook за съобщения. Забелях, че много хора ми изпращат повече от 10 съобщения, въпреки че са искали да ми изпратят едно. Повечето от тях не знаят как да поправят това, което води след себе си и техните извинения,  последвани от още съобщения.

Като цяло  изглежда, че Facebook се опитва да направи всичко на принципа на чата (т.е. като система от нови коментари), въпреки че на някои хора не им е удобно да го  използвате през цялото време.


5. Facebook табове



Не искам да кажа, че  Facebook е лош, но наистина не разбирам как те допуснаха да се  откажат от потребителскте табове толкова лесно, след  като хората са ги разработили с голямо усилие  и много фирми са формирани с  тази цел, а именно създаването  и разработването на табовете.
Все още можете да видите табове, но не са така забележими  както преди. За мен това беше  забавна част от Facebook, която сега е пренебрегната.

С последната проняна, която настъпи – смяната на FBML с  Iframe, много от табовете, които имаха потребителите, сега са невалидни.

Сериозно, ако някоя компания ме попита дали си струва да си взаимодейства с  Facebook API, бих казала, че това е рискова ситуация, тъй като Facebook лесно  променя нещата само в своя полза. Табовете са чудесен пример за това мое твърдение. Не очаквах от тях да променят тази страхотна опция, най-вече поради факта, че  по този начин  потребителите и брандовете имаха  усещането за собственост, но уви....

Помните ли времето, когато беше забавно да се използва  Facebook? Когато имаше игри (а не само новини), когато можете да видите връзки, споделени от Flickr, YouTube и други сайтове, когато Facebook  беше приветливо място? Това ми липсва.

Дали  Facebook вече нехае? Или пък просто демонстрира нашата собствена апатия и безпомощност като потребители?
Социалните медии са чудесно нещо. Не забравяйте, че имате право на глас. Използвайте го!''





Публикувано на 15.05.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация