Безплатна регистрация

Публикации

Шест проблема, свързани със социалното търсене

Със скорошния си update Panda Google все още има проблем с 'отделянето на житото от плявата'. Истината е, че няма алгоритъм, който наистина да установи какво прави една част от съдържанието по-добра от друга. Качеството се определя от човека, а не математически. Така че Google използва социални сигнали от три части, както и своя социален продукт Google +1, за да се получи усещане за това, което хората харесват. Социалните сигнали не се отразяват на качеството, а само на популярността.Те могат да включват фактори, които да повлияят негативно върху резултатите от търсенето.

 

Ето шест от тях, предложени от английския копирайтър Tom Albrighton:

Апатия

''Въпреки че харесвам линка, няма да си направя труда да го споделя.''


Проблем: Социалните сигнали  представят позицията на тези, които са мотивирани да споделят.



Нежелание


'' Често харесвам линкове, но това не е достатъчно, за да ги споделя на стената ми.  Веднъж споделих връзка, отнасяща се до ''Най-добрите музикални албуми на 50-те''. Помислих си, че всичко ще е наред и публикацията ще предизвика интерес. Но ефектът беше различен – хората, които уважавам, останаха недоволни и ме критикуваха, а аз се почувствах много глупаво. Сега премислям нещата два пъти, преди да споделя линк.''


Проблем: Социалните сигнали отразяват мненията на тези, които искат да бъдат свързвани с определена страница или сайт.



Липса на знания


Не всеки е запознат със същността на социалните медии. Много хора не ги използват. Но има и такива, които се наслаждават на определена публикация, но не знаят как да я споделят. Демографските промени в употребата на социалните медии индексират, че социалните сигнали ще идват от по-младите хора,  тези, които са технически грамотни и разполагат с много свободно време.


Проблем: Социалните сигнали отразяват само мнението на по-младите и компетентни, което не е критерии за определяне качеството на съдържанието.


Труден избор

Може да се каже, че чрез приложението на Google +1 не се добавят никакви определени функционалности.Повечето от уеб мастерите предлагат бутон за харесване ''Like'' във Facebook, '' Tweet'' – в Tweeter и най-вероятно ''AddThis'' или ''ShareThis'' към други социални  мрежи.  Но Google е твърде обишерен , за да може да има опции за споделяне, включени навсякъде. Малко хора ще споделят всичко и през всеки канал. Те ще направят своя избор. Добре известно е, че колкото по-разнообразни възможности имат хората, толкова по-трудно за тях е  да направят избор.

Проблем:
Повечето  възможности за споделяне могат да означават  по-малко реални публикации, дори и на страниците, които имат висока посещаемост.


Съгласие/примирение

Вие посещавате определена страница и мислите, че всичко е наред. Тогава ще видите, че още 10 000 човека във Facebook са я харесали. Ще промени ли това Вашето мнение? Стремежът да се следва ''стадото'', дори когато то не е наред, е невероятно силен. Психолозите го наричат ​​''стадно чувство''. По-добре е да се слееш с мнението на  тълпата и да споделяш  това, което вече е било споделено от тях, за да не излагаш себе си и да не се станеш обект на присмех.

Проблем: Социалният профил и търсенето на определен профил могат да формират положителна обратна връзка. Страниците с по-висок ранк се споделят повече и повече.


Необмисленост

Идеята на Google за добавяне на +1  бутон на страниците с резултати е сложна и объркана. Каква полезна оценка на дадена уеб страница бих могъл да направя от SERPS? Или може би, би трябвало да се върна към резултатите от търсенето и да гласувам за страница, след като кликна, чакайки дълго време тя да се отвори? Няколко небрежни клилвания могат да превърнат една посредствена страница в място на обширна рекламна дейност.

Проблем
: Прелкаленето окуражаване на хората да споделят и харесват определена страница или публикация може да доведе до изопъчаване на резултатите.





Публикувано на 03.05.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация