Безплатна регистрация

Публикации

Как се използва съдържанието на сайта за продажби и маркетинг?

Навярно на всеки се е случвало да попадне на напористи продавачи. Например, влизате да си платите сметката към мобилен оператор, служителите Ви посрещат със заучена усмивка. Следва предложение за нов абонаментен план, нов телефон и тарифи, които въобще не Ви вършат работа. Вероятно се дразните от натиска на търговците. Освен че е досадно, този метод просто не върви. Какво да направим тогава? Как да продаваме, и в частност, как да продаваме в интернет?

 

И така какъв подход дава резултат за малкия и среден бизнес? Просто дайте на хората ценно съдържание безплатно, за да изградите отношения. След време това евентуално ще доведе до продажба.

 

Колко често си купувате от някой непознат? Хората обичат да купуват от тези, на които вярват и се доверяват. Доверието може да се спечели чрез съдържанието на вашия сайт.

 

Самото съдържание може да се раздели на три вида:

 

Основно съдържание – това е съдържането, което описва най-добре бизнеса Ви. Ако сте специалист по SEO, пишете статии за SEO. Ако сте графичен дизайнер, пишете за графичен дизайн.

 

Лично съдържание – много от посетителите на сайта Ви ще се интересуват и какви са хората от екипа, с който ще работят, споделяйте част от личната информация за тях.

 

Остро съдържание – понякога пишете неща, които не се връзват с общоприетите норми от Вашата област. Може да влезете в задочен спор с някои авторитет от бранша и да провокирате обсъждане в мрежата, това често води и до вирусен ефект на дадената статия.

 

Как да се построи съдържанието?

 

Отговори на възражения на клиенти. Пишете съдържание, което да отговаря на реални или предполагаеми въпроси и възражения на потенциални клиенти. По този начин премахвате препятствията по пътя към сделката.

 

Разказвайте истории. Хората обичат историите и ги четат много по-бързо отколкото описанията на продуктите или услугите Ви. Разкажете как Ваши клиенти са успели, като са ползвали услугите Ви. Включете и препоръки от самите клиенти.

 

Решаване на проблеми. Всеки път когато помогнете на ваш клиент да разреши конкретен проблем, изграждате доверие. Опишете тези случаи.

 

Има много примери за подобен подход. Веднага се сещам за блога Novavizia на Тодор Христов и електронния магазин за бизнес литература, който беше създаден впоследствие. Без предварително изграденото доверие, този проект нямаше да бъде толкова успешен. Много нишови експерти в определени области са и водещи блогъри и печелят доверието на своите читатели преди да им продадат услугите си.





Публикувано на 23.11.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация