Безплатна регистрация

Публикации

Използване на Lean подхода при писане за уеб

От гледна точка на копирайтинга, използването на Lean подхода означава да се пишат кратки текстове, с които да се тества потребителското поведение. Няма смисъл да се изписват няколко страници текст, ако е ясно предварително, че никой не се интересува от него.

 

Аналогията за този начин на писане е взаимствана от методологията Lean Startup.


- Ако знаем, че даден потребител е кликнал заради нещо, което е прочел, това означава, че той по някакъв начин е бил заинтригуван.

- Ако няколко потребители направят същото, тогава имаме индикатор, че сме предали силно послание чрез нашия текст.

Кликовете са добра отправна точка за създаване на интересно съдържание. Lean моделът на писане е особено подходящ за стартиращи фирми, където преобразуването от посещения в конкретни действия на потребителя е ключов за оцеляването на бизнеса.  По какво този начин на писане се отличава от традиционното писане на вече утвърдените компании?

Маркетингово съдържание = Брандинг


При сегашния начин на писане се набляга на засилване на влиянието на марката.

Маркетинговото съдържание позволява на вече установените компании на брандират гласа си. Те си играят с думите, подсигуряват си имиджа на "лидери на мнение" и постоянно подсилват доверието в себе си с вероятността Вие вече да сте си купили техен продукт или използвали тяхна услуга.

Маркетинговото съдържание често позволява на компаниите да преоткрият себе си. Вижте за пример Chrysler, които прекъснаха серията си от стари и изтъркани рекламни послания и стигнаха до много хора с това предизвикателно съобщение:



Ако обаче вашата компания тепърва започва дейността си, тогава по-скоро трябва не да преоткриете, а да откриете себе си. Това е една стъпка по-напред в завладяването на нова бизнес територия.

Тук може да помогне Lean подходът при писане.

Lean съдържание = Растеж


Изчистеното съдържание представлява писане в по-умен аспект - чрез тестване на съобщението и разбирайки какво кара хората да кликнат.


Чрез това съдържание у хората трабва да се предизика моментът на "а-ха" и след това да бъдат подтикнати към действие. Моментът, в който посетителите на сайта разбират цялата идея и послание на съдържанието.

Без да постигнем този момент, ние наливаме само празни думи и се надяваме на разбиране. Ако не постигнем разбиране, продължаваме да пишем още без резултат.

3 стъпки за тестване на съобщението


1. Прекарайте 1 час в писане на 5 или повече изречения, които са насочени към проблем, който целевите Ви потребители вероятно имат. Не включвайте качества на предлагания от Вас продукт, а насочете вниманието си към потребителя (например "Омръзнало ви е да чакате за поддръжка?" или "Никога на чакайте 5 минути на телефонната линия, докато приемат обаждането Ви."

2. Направете Facebook и/или Googlе Ads кампании с тези съобщения. Използвайте неутрални снимки и пратете потребителите на избрана от вас целева страница. Запомнете, че това упражнение е насочено към получаване на повече кликове, които са предпоставка за по-добро взаимодействие на по-късен етап. Целевите страници трябва да са приблизително подбрани.

3. Открийте кои съобщения генерират повече кликове след ден или два. Вече може да се чувствате по-добре, тъй като сте открили съобщението, което най-много заинтригува потребителите да предприемат действие.

Сега спокойно може да използвате най-кликваното съобщение като отправна точка при своето съдържание (например целеви страници, публикации в блога, електронни писма, facebook публикации и новини в медиите).





Публикувано на 04.04.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация