Безплатна регистрация

Публикации

Как да увеличим ефективността на имейлите, които изпращаме

Имейлите са безполезни, ако получателите им не ги отварят и прочитат.

 

Стойността на един имейл се увеличава значително, когато читателят извърши някое от желаните действия, независимо дали ще бъде кликване върху бутон "re-tweet" или последване на линк, за да прочете повече по темата във Вашия блог.

Всеки имейл, който изпратите, трябва да постигне три неща:
Първо, да бъде отворен.
Второ, да бъде прочетен.
И последно, да доведе до позитивен краен резултат.


Как имейлът да бъде отворен от получателя

Има две главни причини, които ще накарат получателя да отвори даден имейл:

 - Вече сте им познати и Ви имат доверие, което ги кара да очакват да получат нещо стойностно от Вас;

 - Или заглавието на имейла е толкова интригуващо, че не могат да се сдържат да не го отворят, за да проверят какво имате да им казвате.

Според скорошни проучвания заглавието, което най-често кара хората да отварят получените имейли, е "Вие не сте сами". За съжаление можете да използвате това изречение само веднъж. Трябва да измислите и други варианти.

Въпреки че няма магическа формула, има някои методи, които можете да изпробвате, за да тествате своите заглавия преди да разпратите имейлите:

Първо, направете списък с всички неща, за които Вашият читател може би вече мисли – икономиката, стреса, притеснението от това дали ще запази своята работа.

Напишете няколко позитивни (решаващи проблема) и няколко негативни вариации на заглавия, които специално са адресирани до онова, което вече е в главата на читателя.

Прочетете ги на глас и обърнете внимание на това как звучат.

Решението дали даден имейл да бъде отворен или не е подсъзнателно и базирано на емоционална реакция спрямо думите – или съвпада с това, за което вече мислим, или не. Или подръпва дадена емоционална струна (завист, алчност, страх, любопитство), или не.

Как имейлът да бъде прочетен

Водят се дебати относно това дали имейлите трябва да бъдат къси или дълги, и дали трябва да пишете цяла статия, или само част от нея, така че да "примами" читателя да кликне върху линка, водещ към уебсайта Ви.

Дължината на Вашия имейл много зависи от крайния резултат, който търсите:

Например:

 - Информационни имейли или такива тип "Как да". Когато пишете информационен или "как да" имейл, е добре той да се побере в диапазона между 500 и 700 думи, включително ако съдържа цяла статия.

 - Имейли с оферти: Когато правите оферта (за сделка, нов продукт или услуга), имейлите не трябва да бъдат дълги. Превърнете имейла в "примамка", която ще накара читателя да отиде на по-подробна страница с оферти. Рядко ще се стигне до продажба само чрез имейл, но ако успеете да ги накарате да разгледат уебсайта Ви, ще имате повече конверсии.

 - Новини, ъпдейти: Някои имейли могат да включват подборка на последните новини или списък с това, което сте публикували в блога си през последните седмици. Тук ще осигурите "примамката" чрез линк към цялата статия.

Уверете се, че във всеки имейл директно е адресирана темата, обявена в заглавието. Първият параграф трябва да бъде свързан със заглавието защото ако не е, най-вероятно бързо ще бъде изтрит преди да бъде отворен.

Как да увеличим броя на кликовете

Всеки имейл съдържа призив за действие. Дължината и стилът на даден призив за действие зависят от вида на имейла. Ето и някои предложения:

 - Информационни имейли или такива тип "Как да": Тъй като предлагате полезен съвет, идея, предложение или статия "как да", бихте искали читателят да разпространи прочетеното ако то му е харесало. Включете тагове към социални мрежи в края на всеки имейл и окуражете читателите да re-tweet-ват, like-ват и bookmark-ват Вашето съобщение.

 - Имейли с оферти: Най-добрият начин да увеличите броя на кликванията върху имейли с оферти е да изпращате къси, мили и изкушаващи писма. Примамете хората към сайта, където ще осъществите и своите продажби. Не се опитвайте да продавате в имейла, освен ако нямате такива верни клиенти, които биха купували каквото им кажете.

 - Новини, ъпдейти: Както и при имейлите с оферти, искате Вашите читатели да кликнат върху линка, водещ към цялата статия.

С увеличаване употребата на мобилни устройства читателите предпочитат да четат и трият, или да четат и действат директно от самия имейл, вместо да напускат имейл клиента, за да четат цялата статия в мобилния уеббраузър. Това е една доста добра причина да се уверите, че блогът Ви е форматиран за мобилни устройства.

В заключение


Трябва да отделите на съставянето на заглавие за Вашия имейл поне толкова време, колкото отделяте и за написването на самия имейл. Ако читателите не отворят имейла, то цялата работа по съставянето на съдържанието е била напразна.





Публикувано на 11.07.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация