Безплатна регистрация

Публикации

Защо съдържанието става вирусно: теорията и доказателствата

Не всяко добро съдържание става вирусно, но (с изключение на някои ужасни видеоклипове) съдържанието, което става вирусно обикновено е страхотно.

 

Никой не може да гарантира, че което и да е съдържание ще се разпространи мълниеоносно в мрежата, но можем да се уверим, че това съдържание има нужните качества да го направи.

Хората, които от дълго време са онлайн могат да кажат от пръв поглед (или прочитане) дали дадено съдържание ще експлодира – но защо е така? Лесно ще откриете многобройни мнения по въпроса какво е нужно на дадено съдържание да стане вирусно, но нека погледнем какви са фактите и информацията.


Пишете дълги и задълбочени материали

Двама професори от университет Пенсилвания правят научен и статистически преглед на списък на Ню Йорк Таймс, за да установят какво прави дадено съдържание по-споделяно онлайн.

Първата находка е, че по-дългите статии са споделяни по-често. Връзката остава силна, дори когато вземем предвид известността на сайта, в който е публикувана статията. Всъщност броят думи е по-тясно свързан със споделянето отколкото всеки друг вариращ показател, който е разглеждан. Джон Дохърти открива подобна връзка, която също потвърждава, че дългите публикации получават повече линкове.


Връзката обаче не е всичко – тук има и други фактори. Например може би журналистите са склонни да пишат по-дълги статии, когато пишат за актуални към даден момент теми.

Дългите публикации имат потенциал да бъдат по-задълбочени и завършени по начин, по който кратките материали просто няма как да бъдат. Ако човек се интересува от дадена тема, то той не би искал да споделя онлайн нещо, което я разглежда накратко и не предлага достатъчно информация. Ако искате Вашият материал да се разпространи, се постарайте добре да разгледате темата, по която пишете.

И все пак, дългите постове не са само "цветя и рози". Те може и да изглеждат като по-вероятни да бъдат споделени чрез имейл или линкове, но едно независимо проучване върху блог коментари показва, че за потребителите е по-малко вероятно да коментират дълги публикации.

Вдъхновявайте!

Накарайте хората да се почувстват вдъхновени, ядосани, впечатлени или неспокойни. Вероятно няма да се изненадате да научите, че публикациите, които стоят най-дълго време на началната страница е най-вероятно да станат вирусни. След като се вземат предвид променливите, долното изследване ще Ви покаже кои емоции могат да направят една публикация вирусна:


Съдържание, което предизвиква отрицателни емоции като тъга е по-малко вероятно да бъде споделено, а съдържание, което вдъхновява положителните (или силните емоции като страхопочитание, гняв и безпокойство) е много по-вероятно да бъде споделено.

Гневът печели наградата като най-вирусна емоция. Но преди да разпалите или обидите своите читатели отбележете си, че гневът обикновено е насочен към темата, а не към автора на публикацията. За да накарате читателите да се ядосат, обикновено трябва да се захванете с някоя противоречива тема. Изследването на коментарите под статиите също показва, че противоречивите статии получават двойно повече коментари от по-нормалните. Все пак много брандове биха искали да избегнат горещите тематики, които биха могли да отчуждят клиенти и партньори.

За повечето хора страхопочитанието е най-безопасната и сигурна пътека към постигането на публикации с вирусен статус. Страхопочитанието е повече от изненада – то е причината, поради която не можем да спрем да гледаме филми с големи експлозии и невероятни супергерои. Креативните открития, завършените сложни проекти, изумителният дизайн и нововъведенията са едни от нещата, които биха накарали читателите да изпитат страхопочитание.


Докажете, че сте загрижени

Публикациите, изпълнени с емоции се споделят повече според изследването. Да се създаде съдържание с емоционален тон може да бъде по-трудно отколкото звучи, особено когато става дума за професионален текст. Прекалено сериозният, професионален и механичен начин на писане не се харесва и споделя.

 


Приложимо на практика, изненадващо и интересно

Съдържанието, което е изненадващо, интересно и практически полезно получава повече споделяния от очевидните, скучните и безполезните публикации. Хубаво е да имате предвид степента, в която всяка променлива влияе на споделянето.



Познати автори

Това, че е един автор е познат на читателите има голямо влияние върху това дали дадена статия ще бъде споделена. Всъщност изненадващото е, че известността на автора е дори малко по-важна от самото съдържание. Наблюдава се една всеобща заблуда, че доброто съдържание изцяло говори само за себе си. Макар че съдържанието без съмнение е от огромно значение, то обикновено се влияе и от авторитета на своя създател или издател.

Понякога забравяме, че всяко съдържание поне отчасти се преценява и на база репутацията (или липсата на такава) на своя автор. Ако искаме дадено съдържание да стане вирусно, ще е добре то да бъде "подкрепено" от нечий авторитет, тъй като иначе ще са нужни специални усилия, за да вдъхне то доверие (чрез представяне, въведени и свързани истории).


Жените автори

Изследването на NYT също така установява, че публикациите, чиито автори са жени имат по-голям шанс да станат вирусни, но причините за това остават неясни. Дали жените просто избират теми, които имат по-голям потенциал да станат вирусни от мъжете? Дали времената са по-добри да наемем жени? Може би никога няма да разберем.


Лесният начин: хуморът

Очевидно е, че съдържанието, което става наистина вирусно почти винаги е забавно. Според проучване със забавното име "From subservient chickens to brawny men", макар че 62% от рекламите като цяло са излъчени от големи компании, 60% от вирусните реклами са създадени от по-малки компании. Хуморът невинаги е отговорът, но е предпоставка едно съдържание да стане вирусно. Малките компании печелят доста внимание, тъй като са склонни да бъдат по-интересни, не толкова скучни.


Ограничения:

Тези проучвания се основават върху взаимовръзките. По-нататъшното определяне на човешките реакции е невероятно трудно, все пак не всички сме еднакви. По никакъв начин не бива да се смята, че който и да е списък със съвети относно вирусното съдържание ще е приложим спрямо всеки човек на планетата. Все пак има някои основни съвети, които са изпитани.

Не всяко съдържание е необходимо да се превръща във вирусно, но когато това е целта, си задайте следните въпроси:

1.    Дали сте разгледали темата достатъчно подробно? Достатъчно ли е дълго съдържанието?
2.    Дали съдържанието предизвиква силна емоция като страхопочитание, гняв, безпокойство?
3.    Дали тонът на статията е емоционален?
4.    Интересно ли е?
5.    Изненадващо ли е?
6.    Авторът известен ли е? Има ли добра репутация?
7.    Ако е предвидено да бъде забавно, наистина ли е такова? Сигурни ли сте, че хората, които сте попитали дали е забавно не са били просто мили с Вас?

Не е възможно винаги да постигате всички 7 точки, но можете да ги направите приоритетни и да се опитате. Това са 7 доказали се фактора, които влияят върху това дали дадено съдържание ще стане вирусно или не.





Публикувано на 22.01.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация