Безплатна регистрация

Публикации

Основни фактори, на които клиентите обръщат внимание при онлайн пазаруването

Подобряването на вашия онлайн магазин изисква много действия в продължителен период от време. Най-важното е да разбирате защо хората купуват и защо купуват точно от Вас?

 

Скорошни изследвания на MIT, Facebook, Google и Target анализират основните причини, поради които хората предпочитат онлайн магазините:

- Стойност – 75% казват, че цените са по-конкурентноспособни
- Работно време – 63% подчертават възможността за пазаруване по всяко време
- Доставка – безплатната доставка дава 59% успеваемост
- Бързина – доставката на следващия ден отбелязва 55%
- Улеснение – 48% отбелязват, че онлайн пазаруването просто е по-лесно
- Разнообразие – голямото разнообразие „грабва сърцата“ на 46%
- Избор – 40% харесват възможността да си купят нещо, което не са могли да си купят отдругаде

Нека разгледаме тези причини по-подробно:



Стойност

Парите са цар онлайн и шанс имат както големите търговци, така и по-малките. Уверете се, че сте подчертали добре какви точно ползи ще има за клиента, ако пазарува от вас (цени, отстъпки и т.н.) и се подгответе за подбиване на цените ви от страна на конкурентите.

Ако не можете да предложите най-ниската цена, убедете се, че цените, които предлагате за доставка са много по-ниски от тези на вашите конкуренти. Макар че стойността е приоритет номер 1 за клиентите, 81% казват, че са заплатили повече, за да получат по-добра услуга.


Работно време

Часът е 17:30, книжарницата затваря след 30 минути, а аз мога да стигна до нея за 35 минути. Искам да си купя последния хитов бестселър, за да разпусна с четене утре вечер.

Всеки онлайн магазин, който ми предложи доставка на тази книга (на добра цена) най-късно до утре, очевидно ще получи парите ми.

По-късните часове за последни поръчки и по-фокусираните места за доставка се превръщат в нещо особено важно (можете да си купите от Амазон до 1800 бройки с доставка за същия ден в някои локации) и всеки търговец трябва да успява да се съобрази с тези изисквания.

Според проучване на Econsultancy относно коледното онлайн пазаруване за 2012 г. ( Econusltancy Christmas 2012 Online Shopping Survey) значителен брой клиенти са склонни да платят повече за по-бърза и удобна доставка – 4% от тях наистина заплащат повече, а 26% казват, че биха платили повече за доставка в рамките на 1 час или същия ден.


Хубаво начало са добре организираният процес на доставка, поръчката на доставка с 1 клик, „умните“ адресни книги и подходящите препоръки, които ще са от полза за клиентите.


Доставка

Безплатната, бърза и надеждна доставка е от изключително значение за успеха на всеки онлайн търговец. Клиентите, които пазаруват онлайн не искат да плащат за вашите разходи във връзка с бизнеса (56% ще потърсят другаде за безплатна доставка, дори продуктът да е малко по-скъп) и също така никой не иска да чака по-дълго отколкото се налага.

Дори малките търговци могат да осигурят безплатна доставка като окуражават пазаруването на едро и работят с куриер във връзка с логистиката. Трябва да се подхожда умно относно препоръките, които се дават на клиентите, докато те пазаруват. Искате да изкушите клиента да си купи още нещо, а това ще стане по-лесно, ако му предложите безплатна доставка.


Бързина

Времето е пари. Както за вашия бизнес, така и за клиентите. Онлайн пазаруването дойде с много обещания, но нито едно не е по-важно от това, което гласи: „каквото поискате, когато го поискате“.

Сайтът ви може да работи здраво, за да запомни, персонализира, обслужва и комуникира възможно най-бързо. Малките детайли (като това да знаете коя карта предпочита клиентът за разплащане, адреса за доставка или опциите за доставка) са от голямо значение.

По-големите неща като осигуряването на онлайн приложения в помощ на решението за покупка, списъците с подаръци, любими продукти и безпроблемното връщана на продуктите показват на клиентите ви, че сте загрижени и оценявате тяхното време.


Улеснение

Това да улесните клиента е сред нещата, над които имате най-голям контрол като онлайн търговец. Улеснете хората в намирането на вашите продукти, в сравняването им, в анализирането на техните качества и детайли (размер, цвят, тегло, функции и прочее). Улеснете ги в разбирането за това как да получат най-доброто от продукта, който са на път да закупят (препоръки, ревюта, предложения за употреба, връзка с клиенти, които вече са купили продукта и т.н.). Заплащането и връщането на продукти също трябва да бъде лесно, а лоялността на клиента трябва да бъде възнаграждавана.


Асортимент

Онлайн търговците имат огромно предимство, когато става дума за асортимент. Опитайте се да заредите 30 000 продукта в традиционен магазин – ако не се "удавите" във високия наем, битката с логистиката и управлението на наличностите ще ви „спънат“.

Клиентите със сигурност мразят да си губят времето, отивайки до някой магазин, в който се оказва, че исканата от тях стока вече не е налична. Именно тук идва огромното предимство на онлайн магазините – добре управляваните в реално време наличности и добре планираният график за доставки държат клиентите доволни.


Избор

Търговията вече не е ограничена от неща като това какви стоки са налични локално, клиентите могат да избират измежду продукти от целия свят чрез вашия магазин.

Оптимизирайте своя уебсайт така, че да показва добре всички продуктови линии, наблегнете на колекциите и демонстрирайте продуктите, които не могат да бъдат намерени навсякъде. Ексклузивността, рядко срещаните стоки, „невъзможното“ и „необичайното“ винаги ще привличат клиенти.





Публикувано на 12.02.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация