Безплатна регистрация

Публикации

Абониране за имейли: как 16 фирми, предлагащи дрехи и обувки, събират клиентски данни

Имейлите са доказано ефективен метод за увеличаване на продажбите, затова големите бази данни с адреси на клиенти са мощен инструмент за електронната търговия.

 

Проучване показва, че повече от половината фирми правят 10% от продажбите директно чрез имейл маркетинг.

Всеки сайт, занимаващ се с електронна търговия, има форма за абонамент някъде на началната си страница, въпреки че използваният метод варира при различните сайтове.

За да се открие най-ефективният начин за събиране на информация за потребителите, са анализирани бюлетините на 16 основни сайта, занимаващи се с онлайн търговия с дрехи и обувки.

Ето бърз поглед към това как събират имейл адреси.


Reiss

В дъното на началната си страница Reiss имат малък бутон за абонамент, който представлява призив към действие. Първо трябва да въведете имейл адреса си, след което ви пренасочват към по-дълга форма за абонамент. После искат да потвърдите адреса си, пола и предпочитания от вас магазин.

Според рекламния текст абонаментът ви гарантира, че "вие първи ще научавате за последните модни новини, за новите продукти, за статиите относно модните тенденции, както и за ексклузивни онлайн промоции".

Освен това от Reiss уверяват клиентите, че няма да споделят тяхната информация с трети лица, а също и че отписването е много лесно.

 



След това ви молят да ги добавите към списъка на безопасните податели, за да не изпуснете "последните новини, специални събития и промоции".

Изпращат ли от Reiss имейл за добре дошли? Да, при това имейлът пристига веднага.


House of Fraser

След като въведете имейла си на началната страница, от House of Fraser ви пренасочват към друга страница, където трябва да потвърдите електронния си адрес.

На този етап от фирмата представят ползите от абонамента, като ви предлагат VIP оферти, нови продукти и най-горещите тенденции за сезона.

 



След това ви предлагат опция да започнете да пазарувате или да дадете повече информация за типа имейли, които искате да получавате.

Освен това фирмата използва възможността да ви попита за предпочитания от вас магазин.

 




Hugo Boss

Формата за абонамент на Hugo Boss има ограничен брой полета, но и тук, както на много други сайтове, е трудно човек да открие призива към действие на началната страница.

Hugo Boss съобщават на клиента, че ще получава най-актуалните новини, но не се възползват от възможността да уточнят съдържанието на имейла.

 


Изпращат ли от Huge Boss имейл за добре дошли? Отговорът е "да" и освен това имейлът пристига веднага.


Threadless

При Threadless, които продават тениски, се появява поп-ъп реклама за абонамент за имейли в момента, в който отворите сайта им. Със сигурност подобно нещо ще се стори досадно на някои от потребителите, но определено представлява проактивен начин да се увеличат абонаментите за имейли.

На следния прозорец се вижда как от вас искат да попълните подробна информация за себе си, включваща дата на раждане, пощенски код, потребителско име в Twitter, както и любим тип тениска.

Най-странното обаче е, че всъщност човек не може да кликне на никое от полетата, за да въведе информация.

 



Изпращат ли от Threadless имейл за добре дошли? Да, имейлът пристига веднага.


Schuh

Процесът за абонамент при Schuh е приятен и опростен. Просто въвеждате имейл адреса си и след това избирате дали се интересувате от мъжки, дамски или детски продукти.

Всичко е готово само с три кликвания на мишката и от Schuh дори не ви пренасочват към страница, различна от началната.

 



Изпращат ли от Schuh имейл за добре дошли? Седем часа след регистрация човек още не е получил такъв.


Mr Porter

Сайтът за висша мода Mr Porter ви примамва с опростен бутон – призив към действие, но след това от вас се изисква да попълните форма.

Не трябва да въвеждате много информация, а и сайтът ясно заявява какво можете да получите в замяна.

 



Mr Porter изпращат 3 имейла на седмица: Какво ново, Бюлетин и Тенденции. Всеки от тях включва модни новини, представени от различен ъгъл, и това перфектно отговаря на факта, че Mr Porter се занимават както с издателска дейност, така и с електронна търговия.

Накрая от Mr Porter ви молят да добавите фирмата в адресите си, за да не отидат имейлите им в спама.

 



Изпращат ли от Mr Porter имейл за добре дошли? Да, имейлът пристига веднага.


Miss Selfridge

От Miss Selfridge изкушават потребителите да дадат имейл адреса си и в замяна да се възползват от отстъпка в размер на 10%. След това обаче от вас се иска да попълните дълга форма, която включва име, пълен адрес, дата на раждане и година на завършване.

Формата обаче не е добре измислена, тъй като опциите за година на завършване обхващат само периода от 2010 до 2014 г.

 



Изпращат ли от Miss Selfridge имейл за добре дошли? Не се знае, защото при направения опит за абонамент, сайтът се сринал в момента, в който потребителят се опитал да изпрати попълнената форма.


Next

Ако се опитате да изпратите имейл адреса си от началната страница на Next, ви препращат към друга страница за абонамент, но пък там искат само да въведете имейла си отново.

На втората страница ви информират за ползите от абонамента за имейли, но това е излишно, защото вече сте въвели адреса си на началната страница.

 



Изпращат ли от Next имейл за добре дошли? Да, имейлът пристига веднага.


Boohoo.com

Също като Next, Boohoo.com има опростена страница за потвърждаване на имейла, но тя не информира клиента за това колко често ще получава имейли и какви ще са ползите от тях.

Няма да е много трудно този недостатък да се преодолее.

 



Изпращат ли от Boohoo имейл за добре дошли? Няколко часа по-късно още не е пристигнал имейл.


H&M

От H&M изискват имейл адрес само ако искате да се абонирате за бюлетина им, като в замяна получавате 25% намаление при следваща покупка, както и достъп до оферти, съвети на тема стил и новини за мода.

 



На следващата страница можете да отбележите пола си, дали имате деца, а също и пощенския си код.

Изпращат ли от H&M имейл за добре дошли? Да, веднага.


New Look

New Look се стремят с всички сили да привлекат нови абонати, като предлагат на клиентите доставка на безплатни дрехи в продължение на една година.

 



След това ви пренасочват към форма за абонамент, където трябва да попълните съвсем малко лична информация и детайли относно модните си предпочитания.

Може да ви се стори странно, че само някои от темите са с главни букви и болднати, но явно си има причина за това.

 



След като сте изпратили информацията си, от New Look умело се опитват да ви накарат да направите абонамент и за свои приятели. Би било доста интересно да се види колко допълнителни имейла се събират по този начин и колко от хората, посочени от приятелите си, просто маркират имейлите като спам.

Изпращат ли от New Look имейл за добре дошли? Да, имейлът пристига веднага.


Topshop

Topshop също искат от клиентите да попълнят кратка форма, след като въведат имейла си на началната страница.

Трябва да попълните дата на раждане и града, в който живеете. Не се посочва обаче какво може да очаквате в замяна.

 



Изпращат ли от Topshop имейл за добре дошли? Няколко часа след абонамента все още не е получен такъв.


Office

От Office следват тенденцията да пренасочват клиентите към втора страница за абонамент след въвеждането на имейл адреса на началната странница.

Полетата за попълване са сведени до минимум и освен това има симпатичен надпис "Бихте ли ни дали повече информация".

Като повечето фирми, и тази иска от клиента дата на раждане и пощенски код, но пък само тук ви питат дали предпочитате да купувате обувки онлайн или от реален магазин.

 



От Office обаче не говорят за честотата и типа имейли, които ще ви изпращат. Споменава се само, че ще ви информират за най-новите тенденции, идеи за стила и ексклузивни предложения.

Изпращат ли от Office имейл за добре дошли? Не.


River Island

Призивът към действие за абонамент на River Island ви предлага "последните модни новини". Странното в случая е, че автоматично е маркирано да получавате актуализации за дамски, мъжки и детски артикули.

 



Някои потребители обаче предпочитат сами да цъкнат на предпочитаните опции, отколкото да цъкат на нещата, които искат да изключат. Възможно е от River Island нарочно да използват тази тактика, за да накарат хората да забележат всички възможности. И все пак хората, които нямат деца, едва ли биха искали да получават имейли за детски дрешки.

След като успешно сте се абонирали, на следващата страница до няколко снимки с модели на River Island е поместена информация за актуализациите, които ще получавате.

 



Амонаментът е прекалено опростен, но може значително да се подобри, като се включи допълнителна информация за това какво ще получите в замяна.

Изпращат ли от River Island имейл за добре дошли? Да, имейлът пристига веднага.


Selfridges

Веднага след като въведете имейла си, от Selfridges ви молят да отбележите от кои продуктови категории се интересувате. Всъщност формата за попълване е доста дълга, което може да отблъсне част от хората.

Един от плюсове е, че всеки нов абонат участва за награда от 250 британски лири. Освен това от фирмата споменават, че "предстоят страхотни неща", и ви молят да добавите имейла им към адресите си, за да не отиват писмата в спама.

 



Изпращат ли от River Island имейл за добре дошли? Да, веднага.


ASOS

Абонирането за имейли от ASOS представлява доста кратък процес. Има поле, в което да въведете имейл адреса си, след което избирате между "мъже" и "жени".

 



После страницата се зарежда отново и единствената индикация, че сте се абонирали успешно, е кратко известие в дъното на екрана.

 



Изпращат ли от ASOS имейл за добре дошли? По-скоро не.


Заключение

Преди може и да сте си мислели, че абонирането за бюлетин се състои от една-единствена стъпка. Повечето от тези сайтове обаче примамват клиентите с малък прозорец, след което се изисква попълване на допълнителна информация.

Единствено при ASOS и Schuh попълвате имейл адреса си еднократно и не ви пренасочват към друга страница.

За щастие всички страници за регистрация са кратки и представят въпросите така, че от съответната компания да са сигурни, че няма да изпратят на клиента информация, която не го интересува.

Вероятно Boohoo и River Island се представят най-зле по отношение на формите за регистрация, тъй като не ви информират какъв тип маркетинг съобщения ще получавате.

За разлика от тях, Mr Porter описват в детайли различните видове имейли, за които се абонират потребителите.

Като цяло е важно да се отбележи, че съществуват големи разлики в това как фирмите, предлагащи дрехи и обувки, събират информация, когато клиентите се абонират за имейли директно от началната страница.

Не е трудно да се види кои фирми трябва да подобрят процеса по създаване на абонамент.





Публикувано на 30.07.2013
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация