Безплатна регистрация

Публикации

Защо негативните отзиви могат да имат положително въздействие?

Съществува становище, което гласи, че негативните отзиви влияят отрицателно на дадена марка. Актуална статистика сочи, че между един и три отрицателни отзиви могат да разколебаят 67% от потребителите да закупят определена стока. Но не всички негативни коментари влияят лошо на бизнеса.

 

Като пример в подкрепа на това мнение, може да послужи  твърдението на представители на  американското кино Alamo Drafthouse, според което съдържанието на отправения коментар е важно.

Клипче, качено в YouTube, което съдържа негативна оценка за  кино  Alamo Drafthouse, успява да направи посещения от 1 милион хора само три дни след публикуването му.

Видеото е с продължителност 90 секунди и съдържа изобличителна реч на посетител на киното, който е недоволен от прожекциите, от начина на обслужване на персонала, от отношението към него. Гневният потребител изказва мнение, че нито една услуга, която предлага киното, не заслужава парите, които той е платил.

Повечето брандове биха се обезпокоили, ако се появи онлайн отрицтелен отзив за тях. Но това видео не е публикувано от потребител, а от кино  Alamo Drafthouse.

Използването на мобилен телефон по време на прожекция е в разрез с политиката на киното. Въпреки това потребителят е използвал телефона си, за да направи клип, и е бил изгонен от персонала на киното.

За всички, това е била ситуация с неприятен привкус, а повечето от реакциите в онлайн пространството са имали положително въздействие. Много от хората са на мнение, че е недопустимо по време на прожекция посетителите да с включен телефон, както и да правят сцени, докато се излъчва филмът, пречейки на останалите да гледат спокойно.

Всъщост не трябва отзивите да се класифицират като положители или като отрицателни, а трябва да се приемат като информация, която има различно въздействие въху хората.

В тази връзка е възможно да се представи и друг пример. Още един казус - търсите хотел в Париж, за който има следните отзиви:


'' Престоят в хотела е ужасен. Персоналът на рецепцията говори само на френски език. Барът, който се намира навън, на улицата до моята стая, е много шумен вечер, а банята е малка.''
Всъщност това изказване може да се интерпретира и по друг начин и Вие да си помислите:
'' Аз говоря френски (и с удоволствие бих избрал да отида на място, където хората не говорят единствено на английски). Предпочитам да седя в бара навън вечер, вместо в хотелската стая, където шумът ще ме притеснява. А размерът на банята – изобщо не ме вълнува.''

В този ред на мисли, отзивът би имал неутрално въздействие върху Вас, по-скоро би Ви помогнал при избора на място, където да отседнете.

Котато става въпрос за отзиви, не е необходимо те са се определят като отрицателни или положителни. На тях трябва да се гледа като източник на информация, която да е полезна и да помогне при избора Ви в дадена ситуация.

Когато  брандът се разграничи от това да класифицира отзвите като положителни и отрицателни, тогава ще  се прозре самата същност на коментарите – важна е информацията, което потребителите споделят.

Деленето на отзивите не е от полза. То разсейва  вниманието от главната цел – информиране и вземане на конкретно решение.

Не бива да се притеснявате повече за това. Ако съдържанието е с отрицателно въздействие върху някои от хората (и  намалява вероятността те да купуват от Вас), това е наистина лошо, но не винаги е така.





Публикувано на 14.06.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация