Безплатна регистрация

Публикации

Пет основни предимства на фирмения блог

Популярността на социалните медии окуражи много фирми да създадат свои профили в популярни напоследък мрежи като Facebook и Twitter. Един от най-ранните компоненти на стратегията на социалните медии, фирменият блог, все още има потенциал за развитие до по-добро ниво.

 

Фирменият блог не е в състояние да фиксира липсата на определен продукт или услуга, нито пък може да изстреля сайта Ви на главна позция в търсачките за една вечер, но може да направи така, че  да огранчи достъпа на услуги, които определят формата на съдържанието и как той се разпространява.


Фирменият блог може:



1. Да привлече повече потенциални клиенти



Съществуват фирми, които предлагат великолепни продукти и услуги, но не просперират, защото не могат да осъществят ефективна продажба.

Ако фирменият блог използва подходящите интрументи за анализ, той може да се превърне в средство за установяване на това кои съобщения, ориентирани към продажба, дават ефект. Дори много по-важно за успеха на такъв вид блог е изразяването на идеите в писмена форма, което е трудно за много предприемачи, мениджъри и служители, които нямат достатъчно опит в тази сфера.



2. Да покаже на клиентите Ви, че комуникират с реални хора, които са професионалисти



Преди възхода на интернет, за фирмите е било много трудно да представят специалистите, които работят за тях пред широка аудитория. Това, естествено се е отразявало, тъй като високо квалифицираните служители увеличават престижа на компанията. Няма значение дали блогът се поддържа от главния изпълнителен директор на фирмата или от друг служител, важното е останалите хора да виждат, че контактуват с реални личности, а не с автоматизирани програми.


3. Да съдържа линкове, които препращат към сайта Ви



Добрта SEO оптимизация никога не  е излишна, а качественото съдържание на блога ще увеличи и посещенията към Вашият сайт.


4. Да докаже, че сте по-компетентни от конкуренцията



В повечето магазини клиентите купуват стоките на определени фирми – на тези, на които им имат доверие. Демонстрацията на компетентност и познание са голяма част от изграждането на доверие у клиента, особено ако дейността на фирмата Ви е в сферата на услугите.

Публикуването на полезна и винаги актуална информация, както и на  коментари, които са свързани с областта на услуги, които предлагате, ще помогне за сформиране на общо схващане, че сте по-информирани от конкуренцията.


5. Да помогне за обратна връзка с клиентите и да даде възможност за бърза реакция



Ако имате блог, можете бързо да откликнете на всяка създала се ситуация, независимо дали е с положителен или отрицателен характер. Въпреки че акауните в Twitter и фен страниците във Facebook са подходяща платформа за такъв вид комуникация, желателно е и създаването на блог, чието съдържание също можете да контролирате.


Трябва ли да имате фирмен блог?



Най-големият проблем с блогове е, че тяхното създаване е лесно, но след това поддръжката им може да е трудна. Същото предизвикателство важи и за социалните медии като цяло.

Съвсем лесно е да си направите профил, акаунт или фен страница във Facebook и Twitter, но е трудно да им придадете стойност. Развитието на  социална медийна стратегия и поддръжката й отнема време, независимо от вида на платформата, която използвате.

Всъщност, фирменият блог може да се окаже липсващ компонент в много социални медийни стратегии. Това е така, тъй като Facebook и Twitter са по-предпочитани платформи за разпространение.

От дуга страна, блогът е платформа за публикуване и с малко повече креативност, може да бъде използван за създаване на интесни  познания. Преди всичко блогът е като всеки един друг уебсайт.

Ако сте фирма, чиято сфера на дейност има отношение с интернет, то по-рационалният избор е създаването на блог – по този начн ще пишете съдржание за себе си, а не за някой друг като Facebook или Twitter.





Публикувано на 13.07.2011
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация