Безплатна регистрация

Публикации

8 начина да проучим конкуренцията

Проучването на конкуренцията често е подценявана от интернет търговците стратегия.

 

Понякога начинът да направите своя онлайн мазагин по-добър, се крие в по-дълбокото разбиране за това как действат Вашите конкуренти. Ако не знаете какво правят те, ще Ви е трудно да взимате интелигентни решения, които ще задържат клиентите и ще привлекат нови. В тази статия ще изброим няколко инструмента, които ще Ви помогнат да съберете информация за силните и слабите страни на Вашите конкуренти.

Разберете кои са Вашите 5 основни конкуренти

Добре е да проверите кои конкуренти имат най-добри позиции в Google за ключовите думи, специфични за Вашата индустрия. Направете списък с основните ключови думи, които носят трафик към сайта Ви и след това ги потърсете в Google. Ако все още нямате онлайн магазин и правите предварително проучване, потърсете практически приложимите ключови думи. Трябва да браузвате инкогнито и да бъдете в подходящата регионална зона (ако искате да получите резултати за САЩ, а сте извън страната, добавете "&gl=us" в края на URL, който излиза при търсене). Отбележете си кой излиза на първа страница. Също така можете да потърсите и кои са компаниите, развиващи дейност, подобна на Вашата. Това става като изпишете в Google "related:www.вашиятURL.com" в полето за търсене на Google.
    
Направете списък с негативите и предимствата на конкуренцията
След като вече имате представа срещу кого се изправяте, разгледайте онлайн магазините на конкуренцията. Разучете ги и съставете списък с нещата, които харесвате в тях, както и тези, които не Ви допадат. Задайте си следните въпроси:
 - Как те правят своите предложения?
 - Какви са цените им спрямо Вашите?
 - Какви са фотографиите и описанията към продуктовия им каталог?
 - Какви са цените и условията им за доставка?
 - Какви са техните призиви за действие и колко очевидни са?
 - Имат ли списък с имейли на клиенти?
 - Оптимизиран ли е сайтът им за мобилни устройства?
 - Какво е присъствието им в медиите; кои платформи използват; колко често общуват с клиентите си и по какъв начин водят диалог с тях?

След като вече имате списък с основните си 5 конкуренти и сте направили първоначалното проучване, е време да се сдобиете с повече информация. Използвайте някои от долуизброените инструменти (някои са платени, но повечето са безплатни), за да направите това:

Alexa.com

Алекса е създадена през 1996 г. По-голямата част от функциите й са безплатни и ще Ви помогнат да анализирате трафика, който получават онлайн магазините на Вашите конкуренти. Въведете URL адреса на някой от тях и Алекса ще Ви покаже неговия глобален трафик ранг, броя сайтове с линкове към неговия, анализ на търсенията, информация за посетителите, средното време, за което се зарежда сайтът и т.н.  Наистина можете да получите доста подробна информация с помощта на Алекса, но е важно да се отбележи, че има неточности, тъй като информацията се събира от потребителите, които са инсталирали toolbar-а на Алекса за Internet Explorer и Firefox, или екстеншъна за Google Chrome. Имайте предвид това, когато преценявате достоверността на получената информация.


 

SEO Book: Page Similarity - инструмент за сравнение

Чрез тази услуга лесно можете да сравнявате заглавия на уебстраници, мета информация и често срещани фрази в сайтовете на конкуренцията. Добре е да включите и Вашия URL адрес заедно с тези на петте основни конкурента. Тук Кока-Кола и Пепси са дадени за пример:


    
Google AdWords - инструмент за ключови думи

Google AdWords ще Ви помогне лесно да анализирате ключови думи и трафика, който те генерират. Също така можете да стесните кръга на търсенето като включите URL адреси и специфични категории (например "облекло", "козметика" и т.н.). Google AdWords може да Ви каже и каква цена заплаща конкуренцията за PPC реклама. Google Traffic Estimator пък ще Ви помогне да установите броя кликвания върху рекламите и най-високите цени  за различните ключови думи към момента.


    
Internet Archive

Internet Archive "обикаля" из мрежата и прави снапшотове на уебстраници от 1996 г. насам. Използвайки безплатната опция Wayback Machine, ще можете да видите как е изглеждал даден сайт през годините. Като се запознаете с историята на конкурентите си, можете да видите какви са тенденциите в дизайна и промените в цените. Дали украсяват уебсайта си всяка година за Коледа? Как се е променила позицията им – дали се стремят към Вашия пазар? Понякога можете да разберете много от малките промени, които конкурентите Ви извършват по своите уебсайтове. 


    
Whois

Когато изпишете URL адреса на конкурента Ви в Whois ще получите подробен запис за домейна, който включва: датата на регистрация, информация за контакт, статистика на сървъра, изходящи и входящи линкове и кои са другите домейни, притежавани от него.


 
SpyFu

Това е платена услуга (79$ месечно), която Ви позволява да шпионирате AdWords и ключовите думи на конкуренцията. Ще можете да видите какво е сработило и какво не в техните АdWords кампании. След това можете да проследите стъпките им и да избегнете грешките. По този начин те правят тестове на пазара за Вас.


    
Open Site Explorer

Услугата има безплатен план с ограничени функции и платен план (99$ месечно). Тук можете да сравните своя онлайн магазин с този на до 4 конкуренти. Сравнението става на база уебстраници, домейн, основни домейни, общ брой линкове, а с Pro версията можете да сравнявате и социална статистика. Можете да използвате Open Site Explorer, за да видите кой слага линкове към сайта Ви и какво влияние има това върху Вашата SEO.



Google Alerts

С тази безплатна услуга ще получавате имейл ъпдейти с последните значими резултати на Google по критерии, зададени от Вас (уеб, новини и т.н.). Може би вече използвате Google Alerts за името на Вашия онлайн магазин, но е важно да нагласите "аларми" и за Вашите конкуренти. Добре е да имате аларми и за ключови термини, използвани във Вашата област на действие. Така лесно ще следите по-широк дял от пазара за ново развитие, което би могло да повлияе на Вашия онлайн бизнес.


    
В заключение

След като вече сте оценили конкуренцията е хубаво да започнете да анализирате и собствения си сайт. Опитайте се да гледате обективно на него и да прецените как би могъл да стане по-добър. Изпозлвайте тактиките, които използвахте при анализа на конкуренцията и бъдете възможно най-критични. Важно е да се сдобиете и с непредубедено мнение от друг човек.

Използвайте наученото, за да оптимизирате своя онлайн магазин. Опитайте се да се възползвате от слабостите на конкуренцията. Ако те очевидно се справят по-добре от Вас в някаква област, станете по-конкурентоспособни. Запомнете, че за да останете конкурентоспособни, е важно да действате гъвкаво и да сте способни да променяте посоката си. Не бихте искали да захапете по-голяма хапка от тази, която можете да сдъвчете и със сигурност не бихте искали да загубите това, което Ви прави уникални.





Публикувано на 11.07.2012
Тествайте системата напълно безплатно за 15 дни! Безплатна регистрация